Behandlinger

Porselen

Tannfarge

Mange er fornøyd med fargen på tennene sine. Andre igjen vil ha de lysere og hvitere. Tenner kan være mørke og misfargede av flere årsaker. Mange tenner kan man bleke, men ikke alle. Ofte sitter det gamle fyllinger som synes, i andre tilfeller er det ikke nok med blekebehandling for å få et godt resultat. Hvis mye av den opprinnelige tannen mangler og det kanskje er mange store plast- eller amalgamfyllinger, er det mange ganger bedre å lage en krone. Med en krone kan man dessuten forbedre fargen og av og til også formen på tennene.

Helkeramisk krone

Takket være moderne teknikker kan man i dag fremstille svært holdbare og pene kroner helt i et keramisk materiale.

Et innlegg eller en krone kan redde en skadet tann

Et hull i en tann må i de aller fleste tilfeller repareres om man på lang sikt vil beholde tannen. Med en direkte fylling som kompositt eller amalgam, kan dette vanligvis gjøres i løpet av et besøk. Hvis hullet er stort, vil prognosen ofte bli bedre om man benytter en eller annen form for innlegg eller krone i stedet. Innlegget og kronen får vanligvis en bedre form sammenlignet med en fylling, spesielt når hullet i tannen er stort. Fyllingen blir da tettere og motstanden mot slitasje øker. I dag er det mulig takket være nye keramiske materialer å fremstille meget holdbare og pene innlegg og kroner uten bruk av metall.

Behandling

Tannlegen begynner med å forme til tannen. Deretter tar tannlegen en scanning. Tanntekniker mottar scanningen, og fra den kan de digitalt designe porselensinnlegget eller kronen. Deretter freses denne ut og det legges på mer porselen / males slik at tannen får riktig farge og utseende før den gjøres helt ferdig. Den kompliserte prosessen gjør at man får en meget holdbar og emaljelik overflate på kronen. Hver liten krone blir et kunstverk for seg. Laget med meget høy presisjon, spesielt tilpasset den enkelte pasient. Ved neste tannlegebesøk prøves kronen eller innlegget, og hvis alt ser bra ut, fester tannlegen den. Med en helkeramisk krone kan man gjenskape og forbedre en skadet og kanskje misfarget tann. Fordi vi har flinke tannteknikere, er det mulig å få tennene pene og naturlige.

 

En skadet tann som tidligere er reparert med store kompositt / plastfyllinger. På forsiden mot tannkjøttet synes en av dem. Hvis pasienten ønsker det, kan man bleke tennene før man lager kronen.

 

Den helkeramiske kronen lages individuelt for hver pasient med svært høy presisjon på et tannteknisk laboratorium. Hver ny krone blir et kunstverk for seg.

 

Fortann sett fra siden. For at en tann skal se naturlig ut, må lyset kunne reflekteres i tannen. Ser vi på en uskadet tann uten fyllinger; så vet vi al lyset spres gjennom den mer gjennomskinnelige hvite emaljen ut i dentinet, som er mer fargesterk, og tilbake til betrakterens øyne som oppfatter fargen. Hvis man hadde blokkert lyset, f. eks ved å male en dekkfarge på tannen, ville den se svært unormal ut.

 

En tradisjonell krone har en metallkjerne (vanligvis en gullegering) som dekkes med el keramisk materiale. Når lyset faller inn mot kronen, blokkeres det av gullkjernen. Hvis keramet er tykt, slik som ved skjærekanten, gjør det ingenting, men er keramet tynnere, som ved f. eks tannhalsen, så vil ikke lyset reflekteres like bra.

 

Dette kan medføre at tannen får en mørkere fargetone. Området rundt tannkjøttet blir ofte mørkere. Hos mange mennesker vises aldri den delen av tannen, mens andre med en høyere leppelinje, viser mer av tannkjøttet.

 

En helkeramisk krone reflekterer lyset mer naturlig. Over til venstre ser vi et tilfelle med en kort brukket fortann. Til tross for at tannen er forlenget med en gullstift, klarte tannteknikeren å lage den helkeramiske kronen slik at den blokkerte gullfargen i stiften, uten at utseendet måtte lide. Dette er et vanskelig estetisk tilfelle.

 

Her ser vi et tilfelle med mange større amalgamfyllinger, som skulle skiftes. Det er forholdsvis mye tannsubstans som mangler. Det ble derfor besluttet å lage porselensinnlegg i jekslene.

 

Her ett nytt tilfelle der det er store gamle slitte plastfyllinger i de to små jekslene. Fyllingene ble fjernet og det ble lagd helkeramiske kroner – onlays.