Behandlinger

Delprotese

Å ha en munn med fungerende tenner betyr mye for oss alle. Om man mister en eller flere tenner, finnes det i dag alternativer for å erstatte funksjon og utseende. En protese gir mange pasienter en vel fungerende tannerstatning. Protesen gir brukeren tenner å tygge med samt et naturlig utseende.

En delprotese som erstatter 8 tenner i pasientens overkjeve. Nedre bilde til høyre viser hva pasienten normalt viser av sine tenner; til venstre uten protesen.

En protese er enkel å holde ren og etter litt trening kan de fleste både spise og prate med protesen uhindret. Man kan ta ut protesen for eksempel ved rengjøring. Protesen sitter fast med små klammer (som på bildet over), men festene for protesen kan også bygges inn i kroner og kan skjules enda bedre.

Utsikt mot gommen. Pasienten mangler fire fortenner; ved hjelp av en delprotese erstattes tennene.

Samme tilfelle fra siden. En protese trenger vanligvis støtte i gommen for å være stabil og sitte fast.

Antall besøk som kreves avhenger av hvordan det ser ut i munnen før en protesebehandling. En ferdig protese kan i de fleste tilfeller tilpasses om pasienten mister flere tenner. Det gjør protesen til et velegnet alternativ om man har tenner som er usikre på sikt.

En protese skal anvendes på natten. Protesen gjøres ren med en børste hver dag og skylles i vann. Det finnes spesielle rengjøringsmidler og børster som kan brukes i henhold til anbefalinger.

Når man får en protese er der vanlig med mindre gnagsår. Iblant må protesen justeres. Det er viktig at man bruker den regelmessig for å gjøre munnen vant til protesen. Det er bra om gnagsåret er der til etterkontrollen, slik at tannlegen lettere kan justere protesen. Visse kan få god hjelp av proteselim, men dette er ikke så nødvendig ved en delprotese.

Iblant lager man proteser for lang tid og i andre tilfeller midlertidige som for eksempel under implantatbehandling. En protese gir en kostnads – og tidseffektiv bra avtakbar tannerstatning som vanligvis fungerer i mange år.