Behandlinger

Skallfasetter

Tannfarge

Mange er fornøyd med fargen på tennene sine. Andre igjen vil ha de lysere og hvitere. Tenner kan være mørke og misfargede av flere årsaker. Mange tenner kan man bleke, men ikke alle. Ofte sitter det gamle fyllinger som synes. I andre tilfeller er det ikke nok med blekebehandling for å få et godt resultat. En måte å forbedre farge, og også noen ganger form på tennene, er å lage en krone vanligvis i et keramisk materiale. Det er ofte et bra alternativ når store deler av den opprinnelige tannen er skadet. Er tennene uten store fyllinger, er det et dårligere alternativ fordi tannlegen da må slipe bort frisk tannsubstans for å få plass til kronen.

Skallfasett

Et moderne alternativer en såkalt skallfasett. En skallfasett er et svært tynt keramisk (porselen) skall som fremstilles individuelt med en perfekt passform for hver pasient og tann. Skallfasetten limes fast på utsiden av den misfargede tannen. Skallfasetten sitter svært godt. Utseendet blir svært naturlig fordi skallfasetten etterligner tannens egen oppbygning.

Pasienten var misfornøyd med sine gule tenner og gamle slitte fyllinger. Denne type misfarging lar seg ofte bleke med et godt resultat.
Samtlige tenner i over- og underkjeven ble først bleket. Deretter fikk de fire fremste tennene skallfasetter. Pasienten ønsket jevnere og lengre tenner. Med skallfasetter kan man til og med påvirke formen.

Et lignende tilfelle der pasienten i tillegg hadde et mellomrom i fortennene. De fire fremste tennene fikk skallfasetter. Tennene i midten ble laget litt bredere slik at de lukket mellomrommet.

Den naturlige tannen

Hvis vi ser på en gjennomskåret tann, ser vi at den består av et tynt lag emalje. Emaljen er lys og relativt gjennomskinnelig. Under emaljen finner vi dentinet som er gulere og mere fargesterkt, Skallfasetten limes på emaljen og lages så lys at den underliggende, mørkere fargen ikke lenger blir så dominerende. Keramet og emaljen er ganske lik i sin oppbygning, noe som gjør at resultatet blir naturlig. Skallfasetten blir nesten som et nytt lag med emalje.

En tann får sitt naturlige utseende fordi lyset reflekteres gjennom de ulike lagene i tannen. For å oppnå et naturlig og vakkert resultat, prøver tannlegen så langt det er mulig å etterligne tannens egen oppbygning.

Moderne teknikk gjør det mulig å lage svært tynne og holdbare keramiske skall. Skallet etterligner emaljens gjennomskinnlighet og hvithet. Hver fasett er et kunstverk for seg, laget med høy presisjon. Sett fra innsiden.

En tynn skallfasett limes til den mørke tannen. Utseendet er svært likt emaljen, men noe lysere. En keramisk skallfasett blir nesten som et nytt lag med emalje. Noen ganger dekker fasetten hele kronen på tannen.

En ødelagt fortann etler en ulykke. Denne ble reparert med kompositt (plast) som ofte misfarges etter en tid.

En skallfasett er mer fargebestandig og misfarges ikke på samme måte som kompositt. Man lager ofte fasetten litt for lang, og når den er limt fast, kan man justere lengden.

Behandling

Hvis tannen eller tennene er for små allerede før behandlingen, er det ikke alltid nødvendig å forme til tennene. Men er det liten plass, må tannlegen fjerne et tynt lag av emaljen. Med dagens moderne teknikker for å fremstille og feste skallfasetter, er det vanligvis nok med ca. 1/2 millimeter. Tannlegen tar så en scanning. Denne sendes til tanntekniker som så fremstiller fasetten digitalt. Et tannteknisk laboratorium lager så, med høy presisjon, skallfasettene. Ved neste besøk prøves fasettene, og hvis alt ser bra ut, limer tannlegen dem fast. Skallfasetter gir en fantastisk mulighet for mange til å få holdbare og naturlig vakre tenner på en skånsom måte.