Graviditet

Tannlegebesøk under graviditeten

Det finnes ingen større grunn til å gå til tannlegen kun fordi du har et barn i magen. Det beste er å gå regelmessig – om du er gravid eller ikke. Det vanlige er at man foretar undersøkelse av tenner og munnhule en gang i året, men enkelte behøver å gå hver sjette måned eller oftere. Det avhenger av hvor utsatt munnen din er og hva tennene tidligere har vært utsatt for.

Om det er lenge siden du var hos tannlegen er det lurt om du passer på å gå i begynnelsen av graviditeten. Dette for at du skal slippe å tenke på tannlegebesøk når du er som størst og mest sliten. Å vente til barnet har kommet er sjelden den beste løsningen. Da pleier man å ha nok å gjøre en god stund fremover!

Er røntgen skadelig?

Mer eller mindre farlig stråling finnes overalt. Derfor forsøker vi å unngå å spe på dosen gjennom å ta kun aller høyst nødvendige røntgenbilder på gravide. Ved at vi bruker digital røntgenteknikk er imidlertid dosen svært liten og derfor er det bedre at vi bruker røntgen når det er behov for det f. eks. for å oppdage hull om det er lenge siden siste kontroll. Fortell oss alltid om du er gravid slik at vi kan ta hensyn til dette!

Er bedøvelse skadelig?

Det er ingen fare ved å få bedøvelse når du venter barn eller ammer. Bedøvelsesmidlene som vi bruker er godkjent av helsemyndighetene og brukes på både gravide og ammende. Fortell oss imidlertid om du ammer eller er gravid slik at vi kan ta hensyn til dette!

Tenner og graviditet

En del blivende mødre får hull i tennene under graviditeten. Ofte skyldes dette mer at gravide spiser oftere enn før en ble gravid og kostholdet har kanskje endret seg i tillegg. Det er dessuten vanlig at tannkjøttet ofte blør selv om man er flink både med tannpuss og renhold mellom tennene. Dette skyldes hormonforandringer.

Tannkjøttsbetennelse

Ofte blir tannkjøttet litt hovent når man venter barn, akkurat som andre slimhinner i kroppen. Dessuten reagerer det både raskere og kraftigere på de bakteriene vi alltid går rundt og bærer på. Det kalles graviditetsgingivitt. Man tror at det er hormonene som er årsaken, men den kan være at munnhygienen har blitt dårligere.

En graviditetsgingivitt er som en helt vanlig tannkjøttsbetennelse. I verste fall kan det hindre deg fra å komme til ordentlig med tannbørsten ved tannkjøttskanten. Noen kan fortsette å blø fra tannkjøttet under hele graviditeten selv om munnhygienen er strålende.

Om du tar godt vare på munnen din forsvinner betennelsen og hevelsen, helst før du føder barnet ditt. Om ikke problemene forsvinner, kan det skyldes andre forhold som du bør få undersøkt.

Kvalme

En del gravide har det ikke så bra under graviditeten og plages ofte med kvalme og oppkast. Magesyren som kommer opp når man kaster opp er svært sur. Hvordan klarer da tennene seg under disse daglige syrebadene? Ganske bra faktisk. Ofte er du bare dårlig i en kortere periode og i denne tiden hender det som regel ikke noe med tennene.

Å tenke på

Noe det er lurt å tenke på er å vente en stund med å pusse tennene etter at du har kastet opp. Det kreves kanskje litt viljestyrke for å klare dette ettersom tannpussen ofte kjennes som den eneste redningen. Men magesyren løser opp emaljen og pusser du mens tannoverflaten er mykere kan du skade tennene.

Skyll isteden munnen med vann eller fluorskylling (fås kjøpt på apoteket). Etter omtrent en halv time har emaljen blitt hard igjen og klarer en vanlig tannbørsting uten å ta skade.

Bakteriedrepende midler

Om det er så ille at du ikke klarer å pusse tennene fordi du brekker deg eller er svært dårlig, finnes det munnskyllemidler å få kjøpt på apoteket. Et eksempel er Corsodyl som inneholder klorheksidin. Slike midler skal bare brukes i en kortere periode og kan av og til gi misfarging på tennene.