Periodontitt – alvorlig tannkjøttsykdom

Langsom utvikling

Periodontitt er en betennelsessykdom som rammer vevet som holder tannen fast. Periodontitt er vanligvis et langsomt voksende problem. Hvis den ikke blir behandlet, tar det vanligvis mange år før en tann går tapt. Symptomer som hevelse og verking kommer ofte først i sluttfasen av sykdommen.

Friskt eller sykt

En frisk tann har ben som dekker nesten hele roten. Mikroskopiske små tråder fester roten til benet og tannkjøttet. Tannkjøttet beskytter den følsomme overgangen ned til benet. Et friskt tannkjøtt blør ikke når det holdes rent. Hvis plakk derimot får ligge igjen rundt tennene, blir tannkjøttet betent. Tannkjøttet blir da mørkere i fargen, blør lett, føles ømt og ligger ikke så stramt rundt tannen.

 

Tannens feste til kroppen er en komplisert konstruksjon. Overgangen mellom benet, tannkjøttet, tannen og munnhulen utsettes stadig for angrep, blant annet fra bakterier.

Plakk og tannsten

Plakk er det tynne klebrige laget av bakterier og matrester som hele tiden dannes i munnen. Plakk som ikke fjernes, kan mineraliseres, og blir til tannsten. Plakk kan man som regel fjerne selv, mens tannsten krever profesjonell hjelp. Det finnes alltid en liten lomme mellom tannkjøttet og tannens øvre del. Lommen er vanligvis 1-3 millimeter dyp.

Tannlegen eller tannpleieren måler dybden regelmessig og noterer eventuelle forandringer. Hvis det er mye gammelt plakk og tannsten rundt kronen, begynner det også å spre seg ned i tannkjøttslommen. På et røntgenbilde kan man i blant se tannsten som har samlet seg i lommen.

 

Tannsten kan man ikke fjerne selv. En tannlege eller en tannpleier må hjelpe til.

Hvis det er mye gammelt plakk og tannsten rundt kronen, begynner dette også å spre seg ned i tannkjøttslommen. På et røntgenbilde kan man i blant se tannsten som har samlet seg i lommen.

Den onde sirkelen

l tannsten stortrives bakterier. Giftene fra bakteriene irriterer vevet og benet drar seg tilbake. Langsomt blir lommen dypere, og en ond sirkel har startet. Nå finnes det plass for mer tannsten og flere bakterier. I sluttfasen, når nesten alt ben har forsvunnet, begynner tannen å løsne og infeksjonen er nå så omfattende at hevelse og verking begynner å bli vanligere. En ubehandlet tann med dype lommer betraktes som et fremmedlegeme av kroppen. Etter hvert støtes tannen ut og den løsner. Tannkjøttet kan da vokse over benet og infeksjonsrisikoen forsvinner. Men man har da mistet en tann.

 

Tannkjøttet er betent. Det blør lett og er noen ganger ømt. Benet er fremdeles uskadet.

Betennelsen vil vanligvis tilhele etter noen uker om tannsten og plakk fjernes regelmessig. Sykdommen vil raskt komme tilbake hvis ikke munnhygienen er bra.

 

Tannkjøttslommen har blitt dypere. Benet begynner å løses opp. Tannens feste ødelegges. Tannsten samles ofte nede i lommen hvor man vanligvis ikke kommer til med vanlig rengjøring.

Regelmessig behandling hos en tannlege eller tannpleier er nødvendig for å gi sykdommen mulighet for tilheling. En bra munnhygiene er avgjørende for prognosen.

 

Mye av tannens feste har gått tapt. Ofte har man ingen symptomer, bortsett fra at tannen kan kjennes løs og flyttes litt på seg. Risikoen for infeksjon, hevelse, verk og fisteldannelser er svært stor.

Behandlingen har nå en dårligere prognose. Tannstensfjerning suppleres i blant med små operasjoner. Et annet alternativ for å bremse utviklingen og spare ben, er å fjerne tannen.

Varseltegn

  • Lettblødende og ømt tannkjøtt
  • Tenner som kjennes løse
  • Tannkjøttet mellom tennene forandres
  • Tilbakevendende dårlig ånde
  • Hevelse og puss fra tannkjøttet
  • Og i blant ingen symptomer i det hele tatt…

Mange går ubehandlet

Tannsten, dårlig munnhygiene, røyking, stress, alder samt visse sykdommer er de vanligste faktorene som kan være med på å forverre sykdommen. Vitenskapelige studier har vist at en majoritet av 50- åringer har en viss grad av periodontitt, 15 av alle voksne har en alvorlig periodontitt og 13 av alle over 65 år har ingen egne tenner igjen.

Hvis man blir klar over sykdommen i tide, er det gode muligheter for å behandle periodontitt. Nå for tiden kontrollerer alltid tannlegen/tannpleieren om det finnes tegn til sykdom.

Forebyggende pleie legger grunnlaget

Ved en fullstendig undersøkelse er det viktig å måle dybden på lommene og i blant også ta røntgenbildet av samtlige tenner. Røntgen er et godt hjelpemiddel for tidlig å oppdage sykdom. Tannlegen / tannpleieren ser også på slimhinnene i munnen, samtidig som de også vurderer andre faktorer i sin undersøkelse. På et tidlig stadium av periodontitt er det ofte nok med en god munnhygiene og at tannlegen eller tannpleieren regelmessig fjerner tannsten og kontrollerer at tannkjøttet tilheler.

På et senere stadium av sykdommen finnes det flere ulike behandlingsalternativer avhengig av hvor stor skaden er. Vitenskapen har funnet ut at infeksjoner i munnen, f. eks periodontitt, kan settes i sammenheng med andre folkesykdommer som hjerteinfarkt og slag. Man har også registrert at gravide med periodontitt har større risiko for å få for tidlig fødte barn og barn med lavere fødselsvekt. Vi vet ikke i dag hvor sterke disse forbindelsene er eller hvordan de påvirker, men det er alltid viktig å behandle en munninfeksjon selv om man ikke føler noe ubehag av sykdommen. Med moderne tannbehandling finnes mulighetene. Hvis du lurer på noe, snakk med tannlegen / tannpleieren – de er eksperter på sykdommer i munnen.

TANNKJØTTET BLØR – GINGIVITT ER OFTE DET FØRSTE VARSELSIGNALET