Behandlinger

Tannbleking

Velprøvd metode

Mange er fornøyd med fargen på tennene sine. Andre igjen vil ha de lysere og hvitere. Tenner kan være mørke og misfargede av flere årsaker. Tannleger har bleket tenner i over hundre år, men det er først de seneste tiårene effektive og fremfor alt skånsomme materialer har gjort det mulig for nesten alle å få lysere tenner. l dag finnes det teknikker som gjør det mulig på en effektiv og sikker måte å bleke tenner hjemme.

Slik foregår behandlingen

En i tannlegeteamet tar et avtrykk av tennene. I avtrykket helles det gips. På gipsmodellen fremstilles det en individuell tilpasset form en blekeskinne. Blekeskinnen får pasienten vanligvis med seg hjem sammen med blekemiddelet. Middelet appliseres så i skinnen, som plasseres over tennene. Behandlingen gjentas alt etter type misfarging og ønsket resultat. En vanlig behandlingstid er ti til femten netter. Resultatet er avhengig av årsaken til misfargingen, men nesten alle behandlinger fører til lysere tenner.

Tenner med medfødt misfarging før og etter 15 behandlinger med blekeskinne.

Hvordan fungerer det?

Når lys treffer en tann, reflekteres lyset gjennom tannens ulike lag. Fargen på lagene avgjør tannens farge. Det ytterste laget med emalje er vanligvis lysere, og dentinet innenfor emaljen er gulere og mere fargesterkt. I emaljen finnes det alltid små mikroskopiske sprekker (som man vanligvis ikke kan se med det blotte øyet) hvor fargestoffer fra f. eks mat og drikke kan samles. Dentinet består av milliontalls små trange kanaler som går helt inn til pulpa, Dentinet kan derfor også misfarges. Et eksempel på dentinets gulere farge ser man ofte ved tannhalsen der emaljen slutter.

Når man bleker trenger blekemiddelet inn via sprekkene, løser opp og bleker fargestoffer slik at tannen ser lysere ut.

Er det farlig?

For sterke blekemidler er ikke bra, men det nye er at man bleker over lengre tid og med svakere og mer skånsomme midler. Derfor kan man i dag ikke påvise varige bivirkninger. Mange lurer på om tannen skades. Vitenskapelige undersøkelser har vist at man, ved hjelp av mikroskop etter en behandling, kan se at emaljen på tennenes ytre har blitt påvirket. Påvirkningen er imidlertid omtrent like liten som når man drikker en cola. Det er ikke noe som kan sees med det blotte øyet eller påvirker tannen for øvrig.

Hvor lenge varer blekingen?

Varigheten er svært individuell, men erfaring og vitenskapelige studier har vist at det som oftest varer i flere år. Dessuten kan man ta vare på blekeskinnen og kjøpe ekstra blekemiddel hos tannlegen etter noen år og så bleke noen netter igjen.

Kan man bleke alle tennene?

Nesten alle tenner lar seg bleke. Det er imidlertid svært viktig at en tannlege er med på å bedømme hvilke tilfeller som egner seg. Man skal ikke ha fyllinger som lekker eller annen sykdom som f. eks karies i munnen under behandlingen. Gamle fyllinger og kroner vil heller ikke blekes. Av og til er det derfor nødvendig å bytte ut gamle fyllinger, men det skjer vanligvis først etter at blekingen er ferdig. Mørke gule og gulbrune tenner har vist seg å være enklere å bleke sammenlignet med grå og gråblå tenner. Flerfargede tenner kan også være vanskeligere å bleke. Det tar noen ganger lenger tid å bleke visse områder på tannen, som f. eks opp mot tannhalsen, og følgelig skjer fargeforandringen ofte raskere andre veien, dvs. mot midten av kronen og mot skjærekanten. Av og til kan man fortsette med å bleke enkelttenner noen timer ekstra for å kompensere for ulikheter i tennenes grunnfarge. I prinsippet går det som sagt an å bleke alle egne tenner slik at de blir lysere, Undersøkelser har vist at mellom 65 og 85 av alle blekinger foretatt hjemme gir et svært bra resultat.

Bleking er en moderne og skånsom behandling som kan gi nesten alle et lysere og hvitere smil. Tannlegen har den kunnskap og erfaring som må til, for å avgjøre hvilken type bleking som passer i de ulike tilfellene.

Før bleking. Nesten alle tenner lar seg bleke. Gule, som her; lar seg ofte utmerket bleke hjemme med en skinne som tannlegeteamet spesialdesigner til hver pasient.
Etter ca. 15 netters bleking med blekeskinne. Resultatet holder vanligvis i flere år.