Munnslimhinnen

unnslimhinnen kler hele munnhulen og er en viktig barriere for å hindre mikroorganismer fra omgivelsene i å trenge inn i kroppen. Under overflaten ligger forsvarsceller som kan fange opp og bryte ned elementer som kan være skadelige for kroppen.

Men noen ganger kan angrepet på munnslimhinnen bli sterkere enn forsvaret vårt, og da får munnslimhinnen gjerne et annet utseende. For eksempel blir den gjerne fortykket ved økt belastning og får en hvit farge (leukoplaki, hvit flekk). Dette sees f.eks. ofte hos røykere og er som oftest ufarlig. I sjeldne tilfeller kan slike flekker utvikle seg til munnhulekreft. Men som oftest viser munnhulekreft seg som sår som ikke tilheler som normalt. Det forekommer sjeldent, men er hyppigst på leppen, sidekanten av tungen og i munngulvet.

Mange hudsykdommer, bl.a. lichen planus, kan også opptre i munnhulen. Noen få mennesker får også reaksjoner på fyllingsmaterialer som ligger an mot f. eks kinnslimhinnen, og disse kan få forandringer i form av hvite flekker eller sår i kinnet.

Dersom man oppdager forandringer i munnslimhinnen, er det viktig å klargjøre årsaken og eventuelt ta en vevsprøve for å få stilt en diagnose.

Vanlige slimhinneforandringer i munnen er after og herpesinfeksjoner.

Afte

Munnskold er et annet navn for afte. After er en betegnelse på relativt smertefulle sår i slimhinnene i munnhulen, ofte på innsiden av underleppen. Nærmere 20% av befolkningen får slike sår en eller flere ganger i løpet av et år. Både barn og voksne kan være plaget av after. Årsakene til at after oppstår er flere herav nevnes overømfintlighet ovenfor mat og drikkevarer, hormonell ubalanse, mangel på vitaminer eller mineraler, sår i munnsliminnen eller ømfintlighet ovenfor såpestoffet i tannkremen.

 

Aftene har som regel en diameter på 3-10 mm og har et gråhvitt belegg i midten med en rød sone rundt. De forekommer oftest på innsiden av underleppen, på tungen og bak i ganen. De starter som regel som en sviende følelse i munnen etterfulgt av en smertefull periode der smertene utløses ved berøring, eller ved inntak av føde. Aftene forsvinner av seg selv innen 7-10 dager. Dersom sårene er svært smertefulle, kan tannlegen skrive ut en resept på noe som lindrer smerten.

Det viktigste man selv kan gjøre er å forebygge at de oppstår. Vær forsiktig slik at du ikke får rifter i slimhinnen, unngå mat og drikkevarer som du reagerer på og unngå å bruke en tannkrem med natrium laurylsulfat – tannkremens såpestoff.

Herpes

Herpesinfeksjonen rammer ca. halvparten av den norske befolkning en eller flere ganger. Tilstanden kalles også for forkjølelsessår. Utløsende faktorer er gjerne sterk soling, små skader mot slimhinnen hos for eksempel hornblåsere, stressituasjoner og menstruasjon. Infeksjoner med feber, blant annet luftveisinfeksjoner er en vanlig utløsende faktor.

Først merkes som regel en brennende smerte, svie og kløe. Deretter kommer små, væskefylte blemmer på overgangen mellom leppe og hud. Underleppen er oftest rammet. Senere utvikles det rødlige, litt større blemmer og etter hvert blir det sår og skorpedannelse. Sårene tilheler fullstendig i løpet av 8-12 dager. Denne tilstanden har en tendens til å komme igjen flere ganger pr. år hos de som rammes.

Infeksjonen skyldes Herpes simplex viruset type 1. Vanligvis ligger dette viruset latent i nervebanen til en av ansiktsnervene på grunn av tidligere smitte og reaktiveres derfra under gitte forhold.

Behandlingen av herpes bør starte i den første fasen det vil si når man kjenner brennende smerte, svie og kløe. Det finnes en rekke reseptfrie produkter på apoteket blant annet Zovirax, Antix og Vectavir. Dette er lokalt virkende kremer som påføres det aktuelle området.