Syreskade

Syreskader oppstår når emaljen oppløses som følge av syre i munnen. Emaljen begynner å gå i oppløsning når pH i væsken omkring tennene er lav. Jo lavere pH-verdien er, og jo lenger tid syren påvirker tennene, desto mer vil mineralene på tannoverflaten løses opp. Man kan si at tennene ”avkalkes”. Det tapte tannvevet får man aldri tilbake.

Årsak til syreskader

Den hyppigste årsaken til syreskader er inntak av sure leskedrikker, som f.eks. brus og saft. Det er viktig å merke seg at man ikke kan avgjøre surhetsgraden ved å smake på et produkt. Et stort inntak av frukt og andre sure matvarer, sure oppstøt, spiseforstyrrelser og nedsatt spyttproduksjon er også viktige årsaker til syreskader.

Hvordan ser syreskader ut?

 

Syreskader på baksiden av fortennene i overkjeven. Normalt er hele tannens krone dekket av emalje. Her er emaljen etset vekk og tannens bakside er nå blottet dentin.

 

Syreskade på en jeksel i underkjeven. Her ser man gule fordypninger i tannen – det man typisk kaller cuppings. Der er emaljetoppene på tannen etset bort og man ser inn på dentinet.

 

Spiser du ofte syrlige mat- og drikkevarer og samtidig pusser tennene for kraftig, kan det være en farlig cocktail. Det kan føre til svært alvorlige skader. Den emaljen som allerede er ”myknet” av syre, slipes lettere vekk under tannpuss.

Forebyggelse og behandling

Hvis du lider av slipeskader, skal du selvfølgelig ikke slutte med å pusse tennene, men pusse forsiktig og en stund etter at du har spist eller drukket noe surt. Du skal unngå å drikke og spise sure matvarer og ellers passe på at du bruker en hensiktsmessige pusseteknikk. Dersom syreskadene på tennene er uttalt, må man utover forandringer i mat- og drikkevaner reparere den/de slitte tennene.