Munntørrhet

Tøft miljø i munnen

Miljøet i munnene våre varierer og er ganske tøft. Tennene og slimhinnen inne i munnen må kunne tåle mye. Når munnen er i balanse, er beskyttelsen mot sykdommer og skade god. Men om balansen forstyrres, som f.eks når vi blir munntørre, kan sykdommer som karies raskt spre seg.

Årsaker til munntørrhet

Munntørrhet kan ha forskjellige årsaker. Det er vanligere med munntørrhet når vi blir eldre. Spyttkjertlenes funksjon reduseres på samme måte som de fleste andre kjertler også endrer virkemåten sin med stigende alder. Sykdom, dvs redusert allmenntilstand, og stress kan også forårsake munntørrhet.

Munntørrhet øker risikoen for å få hull i tennene. Krydret mat og drikke brenner og svir oftere i en munntørr munn. Risikoen for skader, som f.eks sår i slimhinnen, øker når det ikke produseres tilstrekkelig med spytt. De vanligste årsakene til munntørrhet er bivirkninger av visse legemidler ved behandling av f.eks allergi/astma, depresjon/psykiske problemer og høyt blodtrykk. Sykdommer som diabetes, Sjøgrens syndrom, anoreksi, revmatisme og strålebehandling av svulster i hode- og halsområdet, medfører ofte også munntørrhet. Stress har en lignende effekt.

Beskytte munnen

Munntørrhet motvirkes ved at man drikker og skyller munnen med mye vann. Man skal unngå juicer, sukkerholdig saft eller leskedrikker, da det øker risikoen for hull i tennene. Vann er ikke bare en fantastisk tørsteslukker, men også et smøremiddel for munnen. Mat som må tygges ordentlig gir tyggemotstand og stimulerer spyttproduksjonen, f.eks grovt brød og gulrøtter.

Regelmessige besøk

Et hull (karies) tar vanligvis flere måneder, i blant år, på å dannes. Men i en munn med dårligere spyttproduksjon trenger det kun ta noen døgn før hullet oppstår. Det er således svært viktig å forsøke å opprettholde en meget god munnhygiene. Dessuten er det uhyre viktig å ikke småspise og å følge de anbefalinger vi gir. Det stilles høyere krav til renhold hos en som er tørr i munnen sammenlignet med en munn som er rik på spytt.

Hjelpemidler

Munntørrhet kan lindres med preparater som bl.a. finnes på apoteket. Vi anbefaler vanligvis en eller annen form for regelmessig fluorbehandling som f.eks fluorskylling, tannkrem med ekstra fluor i, fluortabletter eller fluortyggegummi. Er man veldig tørr i munnen kan Zendium salivagel med fordel anvendes.

 

Du kan selvfølgelig alltid kontakte oss om noe er uklart. Vi er til for deg og din munn. Målet er at vi sammen skal beskytte munnen din mot fremtidige skader.