Behandlinger

Tannkjøttbehandling

Gammel tannsten lukter vondt

Gammel tannsten som får ligge igjen er en vanlig årsak til betent tannkjøtt. Et betent tannkjøtt kan med tiden føre til tannløsning – periodontitt. Tannsten kan også medvirke til dårlig ånde. Noen mennesker får lett tannsten, mens andre rammes nesten ikke. Vi vurderer hvor ofte du behøver å besøke oss for å fjerne tannsten. Vanligvis sitter det meste av tannstenen ovenfor tannkjøttet, og et besøk er ofte nok for å fjerne tannstenen og polere tennene. Hvis du pleier å ha mye tannsten, om du lider av en tannkjøttssykdom eller om det er lenge siden du har vært hos tannlegen eller tannpleier, kan det være behov for flere besøk. Ved undersøkelsen oppdager vi om det finnes tannsten. Med hjelp av røntgen kan vi i blant se tannsten som har satt seg fast under tannkjøttet. Med røntgen ser vi også hvordan røttene og benet rundt tennene har det.

Behandling

Med en undersøkelsessonde kjenner vi etter at det ikke finnes ujevnheter og at tannkjøttet har det bra. Man bruker også et eget instrument for å vurdere tannkjøttet og hvor dyp tannkjøttslommen er. Den vanligste teknikken for å fjerne tannsten er å skrape den bort med små spesialinstrumenter. Vi kaller det for å depurere. Av og til bruker vi en spiss som ved hjelp av ultralyd vibrerer bort tannsten. Er tennene følsomme, bedøver vi gjerne. Oftest kjenner man ikke mye til dette selv om det hviner og bråker litt.

Ved en undersøkelse hos en tannlege eller tannpleier oppdages tannsten. Med et spesielt instrument skrapes tannsten og misfarginger bort.

Tannlegen fjernet det meste ovenfor tannkjøttet i forbindelse med undersøkelsen. Pasienten fikk ny time for å fortsette med å fjerne resten.

Dersom man har en mer alvorlig form for tannkjøttsbetennelse med tannløsning – periodontitt, vil dette kreve en utvidet undersøkelse hos tannlegen der det blir tatt røntgenbilder av samtlige tenner. Tannkjøttslommene vil bli målt og dette noteres i journalen. Tannlegen lager deretter en behandlingsplan som tar sikte på en systematisk tannkjøttbehandling. Den vanligste teknikken for å fjerne tannsten er å skrape den bort med små spesialinstrumenter. Vi kaller det for å depurere. Av og til bruker vi en spiss som ved hjelp av ultralyd vibrerer bort tannsten. Er tennene følsomme, bedøver vi gjerne. Oftest kjenner man ikke mye til dette selv om det hviner og bråker litt.

Etter en tilhelingsperiode vil man kontrollere om tannkjøttet har blitt bra etter den behandlingen som har blitt utført og etter egeninnsats med munnhygienen. Dersom det viser seg at tannkjøttet har blitt bra, vil man alltid ha behov for regelmessige kontroller for å unngå at tannkjøttssykdommen blusser opp igjen.

Dersom tannkjøttet ikke har blitt bra etter behandling, må man gå videre i behandlingsgangen. Noen ganger innebærer dette at man tar en bakterieprøve fra tannkjøttet og supplerer tannrensingen med bruk av antibiotika. Noen ganger vil det også være behov for en liten operasjon i tannkjøttet for å oppnå gode resultater.

Tannkjøttet er betent. Det blør lett og er noen ganger ømt. Benet er fremdeles uskadet.
Betennelsen vil vanligvis tilhele etter noen uker om tannsten og plakk fjernes regelmessig. Sykdommen vil raskt komme tilbake hvis ikke munnhygienen er bra.

Tannkjøttslommen har blitt dypere. Benet begynner å løses opp. Tannens feste ødelegges. Tannsten samles ofte nede i lommen hvor man vanligvis ikke kommer til med vanlig rengjøring.
Regelmessig behandling hos en tannlege eller tannpleier er nødvendig for å gi sykdommen mulighet for tilheling. En bra munnhygiene er avgjørende for prognosen.

Mye av tannens feste har gått tapt. Ofte har man ingen symptomer, bortsett fra at tannen kan kjennes løs og flyttes litt på seg. Risikoen for infeksjon, hevelse, verk og fisteldannelser er svært stor.
Behandlingen har nå en dårligere prognose. Tannstensfjerning suppleres i blant med små operasjoner. Et annet alternativ for å bremse utviklingen og spare ben, er å fjerne tannen.

Å tenke på etter behandling

Hvis lommene er dype og vi kjenner til årsaken eller årsakene til periodontitten, er det viktig å gjøre noe med lommene. Om dette ikke behandles, vil sykdommen komme tilbake. Benet og tannens feste fortsetter å tilhele over lang tid, formodentlig måneder og kanskje år etter vår behandling. Derfor er det viktig at du er nøye med munnhygienen din, og spesielt mellom tennene. Vi kontrollerer eventuell tilheling ved de kommende undersøkelsene hos oss. Med en god munnhygiene og regelmessige besøk hos en tannlege eller tannpleier, kan vi sammen redusere risikoen for ny sykdom i munnen din. Hvis noe er uklart, eller om du får symptomer som avviker fra det vi har nevnt, bør du kontakte oss.