Behandlinger

Helprotese

Å ha en munn med fungerende tenner betyr mye for oss alle. Om man mister en eller flere tenner, finnes det i dag alternativer for å erstatte funksjon og utseende. En protese gir mange pasienter en vel fungerende tannerstatning. Protesen gir brukeren tenner å tygge med, samt et naturlig utseende.

En tannløs kjeve eller munn ser ofte litt innsunken ut (venstre bilde).

 

Ved hjelp av protesen løftes kinn og lepper, pasienten ser mer normal ut og kan le, ofte som her med tennene synlige (høyre bilde).

 

En protese er enkel å holde ren og etter litt trening kan aller fleste både spise og prate med protesen. Det er uansett en omstilling og individuelle variasjoner kan gjøre tilpasningen lett eller litt mer komplisert.

Utsikt mot gommen. En protese i overkjeven sitter vanligvis bedre takket være det undertrykket som dannes mellom gommen og protesen (omtrent som en sugekopp).

Utsikt mot tungen. I underkjeven kan tungen og munngulvet forstyrre protesen mer. Med tiden vil musklene i munnen tilpasses, og protesen vil sitte bedre.

Samme tilfelle som over. Helprotese over – og underkjeve. Til venstre; naturlig smil, til høyre; under leppene.

Antall besøk som kreves avhenger av hvordan det ser ut i munnen før en protese behandling. Et vanlig tilfelle er at pasienten har syke og skadede tenner som først må fjernes. Da kan tannlegen ofte ta et avtrykk av de gamle tennene. Ved hjelp av avtrykket lager et tannteknisk laboratorium en ferdig protese. Fordelen er at man da kan vente med å fjerne tennene til protesen er klar. Pasienten får protesen sin ved samme behandling og slipper å gå uten tenner. Ved etterkontroller kan man justere protesen slik at den tilpasses den tilhelende slimhinnen.

Protesen rengjøres med en børste hver dag og skylles i vann. Det finnes rengjøringsmidler og børster som kan brukes etter anbefaling.

Et alternativ til den avtagbare protesen kan være implantat som opereres fast i kjeven. Implantat gir oftest fast sittende tenner. En avtakbar protese brukes under selve implantatbehandlingen som midlertidig tannerstatning.

Når man får en protese er det vanlig med mindre gnagsår. Iblant må protesen justeres. Og det er viktig at man bruker den regelmessig for å gjøre munnen vant til protesen.

Det er bra om gnagsåret er der til etterkontrollen, slik at tannlegen lettere kan justere protesen. Visse er hjulpne av spesielle proteselim.

Iblant lager man proteser for lang tid og i andre tilfeller midlertidige som for eksempel under implantatbehandling. En protese gir en kostnads – og tidseffektiv bra avtagbar tannerstatning som vanligvis fungerer i mange år.