Dårlig ånde

Dårlig ånde kommer fra munnen

Dårlig ånde er vanligvis et spørsmål om munnhygiene. En del har dårlig ånde uten å vite det, andre vet det og vil gjøre noe med det, og ytterlige noen tror feilaktig at de har dårlig ånde fordi man har vond smak i munnen. Hvordan oppstår problemet, og hva kan man gjøre med det?

Hvordan vet jeg?

Det er ganske vanlig at pasienter opplever at det lukter vondt fra munnen deres. Forskning har derimot vist at det ikke finnes en klar sammenheng mellom selvopplevd dårlig ånde, og at de i omgivelsen syntes det lukter vondt. Dessverre gjelder det motsatte også, at man har dårlig ånde uten å være klar over det selv.

Ta en tanntråd og før samme del av tråden mellom flere tenner. Sett tråden under nesen og lukt.

Skrap spytt fra tungens bakre del med en plastskje (eller en tungeskrape) og lukt.

En sikrere måte er å spørre nære og kjære, som trolig forteller deg sannheten. Be dem også om å lukte ved ulike tilfeller, som for eksempel om morgenen eller noen timer etter mat. La dem gjerne sammenligne lukten fra nesen og munnen hver for seg. Om lukten kommer fra fremste del av munnen finner man vanligvis årsaken der. Iblant kan lukten først oppdages når man snakker.

Din tannlege eller tannpleier kan også informere deg om at det lukter vondt, og hva man kan gjøre med det.

Hva kommer det av?

De fleste mennesker har dårlig ånde nå og da. Det er helt normalt, og kan for eksempel komme av at man har spist sterkt krydret mat, drukket alkohol eller røkt tobakk. Gjentagende dårlig ånde kommer i over 85 % av tilfellene fra munnhulen og tungen. Det er sjeldent, som mange tror, at magen er årsaken. Om man (eller andre) ofte opplever at det lukter lite friskt fra munnen, kommer det trolig av at man ikke har tilstrekkelig god nok munnhygiene.

Tungen har furer, spesielt lengre bak på tungeryggen der det samles bakterier.

Plakk som samles mellom tennene og under tannkjøttkanten er også en medvirkende årsak til dårlig lukt. I og rundt plakken ligger en blanding av bakterier, bakterieprodukter, råtten mat og kanskje tannsten.

Munntørrhet forverrer dårlig lukt. Det kan man kjenne for eksempel på morgenen eller om man snakker lenge.

Røyking vet vi alle hvordan lukter. Røyking gir også munntørrhet og flere andre negative effekter.

Sykdommer, nedsatt allmenntilstand og en viss medisinering kan forverre en dårlig lukt for eksempel på grunn av nedsatt spyttproduksjon. Dårlig ånde kan være et tegn på alvorlig tannkjøttbetennelse.

Andre årsaker kan komme fra nesen eller fra svelget. På mandlene kan det for eksempel dannes belegg og forkalkninger som lukter ille. Iblant løsner små illeluktende forkalkninger fra tungen og halsen.

Hva gjør jeg med det?

Rengjør tungens bakre del med en tungeskrape hver dag, gjerne på kvelden. Ta en titt på avskrapet, så motiveres du mer.

Børst tennene morgen og kveld med fluortannkrem.

Bruk tanntråd eller et annet alternativ for rengjøring mellom tennene en gang om dagen, gjerne ved leggetid.

Skyll munnen med vann etter måltider. Bruk sukkerfri tyggegummi om du vil stimulere spyttproduksjonen. Om du behøver å komplettere med et skyllemiddel, så be tannklinikken din om å anbefale noe som passer deg.

Regelmessige besøk hos tannlegen eller tannpleieren for rengjøring og kontroll. De hjelper deg med riktige hjelpemidler og en bra rengjøringsteknikk. Om man mistenker en annen og mer uvanlig årsak til dårlig lukt, kan man henvises til for eksempel en Øre-Nese-Hals-klinikk for fortsatt undersøkelse og eventuell behandling.

 

Ett friskt tannkjøtt blør ikke når man børster eller bruker tanntråd. Massèr forsiktig med en myk tannbørste.

Bakterier samles og trives best mellom tennene og langs tannkjøttkanten. Derfor er det viktig at man rengjør nøye også her. Hver dag!

Tungeskrapen er et ”must” for å kunne bedømme om tungens dype furer er en årsak til dårlig ånde. Skrap langt bak på tungeryggen og fremover en gang om dagen. I begynnelsen er det vanlig med kvelningsreflekser.