Behandlinger

Krone

En krone kan redde en skadet tann

Om en stor del av din egen tannkrone er borte, er ofte det beste alternativet en krone. En av de mest utprøvde og sterkeste kronene er den med en metallkjerne, vanligvis en gullegering eller titan, som dekkes med et pent lag porselen. Andre kronetyper er helkeramiske kroner/porselen og gullkroner.

 

 

Viktig med god munnhygiene

Å få en krone gjøres vanligvis i løpet av to tannlegebesøk. Før behandlingen er det viktig at du er nøye med munnhygienen, spesielt rundt den tannen som skal behandles. Følg derfor våre instruksjoner om f.eks rengjøring mellom tennene. Hvis det blir liggende bakterier og plakk på tannkjøttet, blir dette betent og blør lett, noe som kan gjøre at kronen ikke blir optimal, og du må da regne med flere besøk hos oss.

Første besøket

 

Først forsikrer vi oss om at tannen er helt bedøvet før behandling. I visse tilfeller behøves ingen bedøvelse.

Med en fargeskala bestemmer vi fargen. Ved estetisk vanskelige tilfeller kan det hende at vi ber deg gå til vårt tanntekniske laboratorium slik at teknikerne der også får se deg. Alt dette for at sluttresultatet skal bli så bra som mulig. Vi begynner med å fjerne eventuell karies og i blant gamle fyllinger. Hvis nerven er nær og det er mye av kronen som er borte, beskytter og forsterker vi som regel tannen med en fylling. Ujevnheter utjevnes slik at passformen mellom kronen og tannen skal bli best mulig. Tannlegen begynner med å forme til tannen. Deretter tar tannlegen en scanning. Når scanningen er tatt får tannen en midlertidig krone, som blir værende til neste besøk. Den midlertidige kronen skal man jo kunne fjerne, så derfor fester vi den ikke like hardt som den permanente. Det er ikke så vanlig, men det hender at den midlertidige kronen løsner eller går i stykker. Noen typer tenner er avhengig av en midlertidig krone, mens andre tenner igjen kan være uten en som har løsnet. Hvis din midlertidige krone løsner eller går i stykker, skal du kontakte oss så vet vi hva som bør gjøres. Hvis det er mulig å bruke tanntråd, så før den ned mellom tennene som vanlig og rengjør. Når du er ferdig, ta så tanntråden i den ene enden og dra ut hele tråden i stedet for å føre den ut samme veien som du førte den inn. Dette reduserer risikoen for at du ”løfter” ut den midlertidige kronen.

Tannteknisk laboratorium

Tanntekniker mottar scanningen, og fra den kan de digitalt designe kronen. Deretter freses denne ut og det legges på mer porselen / males slik at kronen får riktig farge og utseende før den gjøres helt ferdig. Den kompliserte prosessen gjør at man får en meget holdbar og emaljelik overflate på kronen. Hver liten krone blir et kunstverk for seg. Laget med meget høy presisjon, spesielt tilpasset den enkelte pasient. Dersom man lager en gullkrone, er teknikken litt forskjellig.

Andre besøket

Etter en uke eller to er det tid for det andre besøket. Vi løsner den midlertidige kronen, og nå foretar vi den endelige kontrollen på at passformen er perfekt. Sammen med deg kontrollerer vi også at fargen og formen er bra. Vanligvis ser alt bra ut, og da vaskes kronen og tannen grundig. For å feste kronen benytter vi en spesiell sement. Ved hjelp av bomullsruller og sug holder vi det tørt mens sementen stivner. Når den nye kronen er på plass, biter du på et tynt fargebånd, som hjelper oss å gjøre de siste korrigeringene slik at tennene skal passe sammen ved tygging. Etter pussing og polering blir du bedt om enda en gang å kjenne etter om tannen passer bra for deg. Kronen din er nå ferdig.

Å tenke på etter behandling

Du bør vente med å spise til etter at en eventuell bedøvelse er borte, og prøv å unngå å tygge direkte på tannen det første døgnet. Munnen er følsom overfor forandringer, og i blant kan det føles litt uvant å få en ny krone. Nerven inne i tannen kan også bli irritert, og tannen blir da følsom for varme og kulde og i blant øm å tygge på. Symptomene skal sakte avta, men kan i enkelttilfeller vare i flere måneder. Hvis du kjenner symptomene øke etter noen uker og tannverk følger, skal du kontakte oss. Hvis du, etter noen dager, biter tennene sammen uten mat i munnen og tannen kjennes høy ut, kan det være at den trenger å justeres. Da skal du ta kontakt med oss. Tannkjøttet kan også være litt irritert etter behandlingen. Vær derfor nøye med å følge de hygieneinstruksjonene du har fått av oss så vil det være bra etter noen uker. Hvis tannkjøttet ikke tilheler til tross for at du børster og holder det rent mellom tennene hver dag med f. eks tanntråd, skal du også henvende deg til oss. Det normale er at alt føles bra og din nye tann kan brukes som vanlig. Om du lurer på noe må du selvfølgelig bare ta kontakt.