Iblant er ulykken ute
Man biter til på noe hardt og en del av tannen løsner, eller man slår seg så kraftig at en eller flere tenner skades. Skadene blir nesten alltid større om en tann har vært reparert tidligere.
Man biter til på noe hardt og en del av tannen løsner, eller man slår seg så kraftig at en eller flere tenner skades. Skadene blir nesten alltid større om en tann har vært reparert tidligere.
Rundt gamle fyllinger ser tannlegen / tannpleieren ofte små sprekker. Blir tannen overbelastet, brekker den ofte gjennom disse sprekkene.
Her er en fylling fjernet og man kan se en bruddlinje – hvitlig strek under. En slik tann gjør ofte vondt når man tygger på noe eller gnisser tenner. Man kan da kjenne ilinger i tannen.
En krone vil dekke over tyggeflatene og risikoen for brudd som bildet her viser, minsker.
Tannens side ut mot kinnet har brukket. Med en ny Iaboratoriefremstilt krone gjenskapes funksjon og utseende.
Pasienten snublet og slo av en bit av fortannen.
Med en komposittfylling kan tannlegen reparere tannen i løpet av et besøk.
Den mest holdbare tannen er den som er frisk og uten fyllinger. Men selv en frisk tann kan skades. Tenner og fyllinger belastes og eldes nemlig hele tiden, dag som natt. Slitasjen er avhengig av miljøet, og miljøet i våre munner ser veldig forskjellig ut. Mange av oss merker ikke engang at tennene i blant utsettes for hard belastning. Om natten belaster nemlig de fleste av oss tennene ved å gnisse og presse. De nervene som vanligvis varsler om at vi biter for hardt, ligger dessverre også og sover, og derfor kan belastningen bli ganske stor.
Størrelsen; er skaden liten, går det som regel å reparere tannen i løpet av et besøk. Men har en større bit løsnet fra tannen, blir resultatet og prognosen mye bedre om tannlegen lager en type av innlegg eller krone for å beskytte restene av tannen så bra som mulig. l blant har pulpa blitt skadet så mye at tannen må rotbehandles for å kunne beholdes. Da er det ofte slik at det ikke lenger går å feste et innlegg eller en krone til tannen. Løsningen blir da å sette en stift et stykke ned i roten. Stiften forlenger tannen slik at tannlegen kan lage en ny fin krone utenpå. De vanligste kronene er oftest i gull og porselen. Gullet står for styrken, og porselenet for estetikken. Moderne teknikk gjør det i dag også mulig å fremstille kroner med god holdbarhet uten å bruke metall. I blant hender det at sprekken går så langt ned i roten at tannen ikke kan reddes. Da må tannen trekkes for å forhindre infeksjon. Tannluken kan mange ganger erstattes av en protese, bro eller et implantat.
Munnmiljøet; Hvis belastningen på tennene forventes å bli høy, f. eks ved tanngnissing, kan det være mer fordelaktig med en form for et dekkende innlegg eller en krone for å redusere risikoen for fremtidige store frakturer.
Utseende; Estetisk er det mye vanskeligere å legge en fylling på en fortann enn det er på en jeksel som ikke synes.
Øvrige tenner; Det er meget viktig å se på hele munnen.
Om det f. eks foreligger risiko for brudd igjen, finnes det flere måter å beskytte tennene på.
Tannlegeteamet informerer om alternativene. Det er deres jobb å hjelpe pasienten med å beholde sine tenner – hele livet.