Daglig munnhygiene

Sykdommer i munnen er ofte langsomme

Om tenner eller annet vev i munnen skades, burde man jo merke det, og det gjør man også i blant men langt i fra alltid. Tennene våre er bygd for å vare lenge, men liksom resten av kroppen, eldes også munnen. Mange av de prosessene som gjør at aldringen i munnen går fortere enn nødvendig merker man ofte ikke i begynnelsen. Heldigvis har vi i dag så stor kunnskap på området at tannlegene i mange tilfeller kan se problemene lenge før det oppstår en merkbar skade hos pasienten.

Millioner av bakterier

Munnen inneholder alltid en stor mengde bakterier og mange av dem er nødvendige for viktige funksjoner. Men hvis bakteriene får ligge og gro urørte rundt tennene, kan skadene med tiden bli omfattende. I Norge er vi flinke til å børste tennene hver dag og det er bra, men det samles likevel bakterier og matrester mellom tennene der tannbørsten ikke når. Når bakteriene blir liggende igjen, blir tannkjøttet irritert. Kroppens forsvar settes i gang, og tannkjøttet hovner opp og vil lett blø.

Et friskt og rent tannkjøtt blør ikke. Om bakteriene får ligge igjen, lukter det dessuten ille, en lukt man selv ofte ikke kjenner fordi man er vant til den – men omgivelsene merker den…

Med en normalt god daglig munnhygiene reduserer man betydelig risikoen for dårlig ånde, karies og tannkjøttsykdommer.

Om pasienten sjeldent gjør rent i overgangen mellom tann og tannkjøtt, merkes det ikke så mye og det kan se bra ut ved en første inspeksjon.

Når pasienten børster, bruker tanntråd eller tannstikkere, og det plutselig begynner å blø, er det et tegn på at gamle bakterier har blitt liggende.

Teknikk

Bruk en myk tannbørste og tannkrem tilsatt fluor. Vend børsten i ca 45 grader og børst forsiktig med små gnissende og roterende bevegelser. Bakteriene samler seg mest rundt tannkjøttkanten. Derfor er det viktig at børsten kommer til der og masserer lett. Når yttersiden på tennene i overkjeven er klar, børstes innsiden mot gommen. Avslutt med tyggeflatene.

Tennene i underkjeven børstes på samme måte. Tennene står ofte litt skrått mot tungen. Det er derfor viktig at børsten vinkles riktig slik at tannkjøttskanten også masseres. Tungen har små groper som rengjøres når den børstes. Børst langt bak på tungeryggen. Rengjøring av tungen hindrer også dårlig ånde. For de ambisiøse finnes det en tungeskrape.

Rengjør mellom tennene ellers mister man 25 % av rengjøringseffekten!

Rommet mellom tennene utgjør ca. 25 % av tannflatene. Du legger dermed igjen mer enn 25 % av matrestene og bakterier hvis du ikke gjør rent der. Tanntråd er meget effektivt for å fjerne bakterier og matrester som alltid samles mellom tennene. Bruk en vokset tråd med en tykkelse som passer deg. Hold den mellom fingrene og før den opp og ned mot tannen. Med litt øvelse klarer man lett dagens tanntrådrengjøring på et minutt.

Et friskt tannkjøtt blør ikke når man børster det eller bruker tanntråd. Masser forsiktig med en myk tannbørste. Bakterier samles og trives best mellom tennene og i tannkjøttkanten (se piler). Derfor er det viktig at man rengjør nøye også her hver dag.

Et friskt tannkjøtt blør ikke når man børster det eller bruker tanntråd. Masser forsiktig med en myk tannbørste. Bakterier samles og trives best mellom tennene og i tannkjøttskanten (se piler). Derfor er det viktig at man rengjør nøye også her hver dag.

En frisk og sunn munn – hele livet

Om det er vanskelig å bruke tanntråd eller om mellomrommene er store, er det ofte lettere å bruke tannstikkere. De finnes i både tre og plast. Bruk en med trekantet fasong. Vend kanten mot tannkjøttet og masser fram og tilbake mellom tennene. Er mellomrommene ekstra store, kan man også bruke interdental børster – flaskekost. Teknikken er som med tannpirkere.

Det finnes andre bra hjelpemiddel som vi av og til anbefaler for å lette riktig munnhygiene og redusere risikoen for sykdommer i munnen din.

Ved framtidige undersøkelser kontrollerer og informerer vi alltid om eventuelle sykdomsforandringer og hvordan det ser ut i munnen din. Målet er at du skal ha tenner som du kan bruke og en frisk munn – hele livet. Spør oss gjerne.