Muskler og kjeveledd kontrolleres også, særlig hvis pasienten har en tendens til å gnisse eller presse tenne mot hverandre – noe som ikke er uvanlig. At munnen angripes av kreft er derimot svært uvanlig, men vi ser også etter slike symptomer. Slimhinnen i munnen avspeiler ofte allmenntilstanden til hele kroppen. Derfor anbefaler vi, hvis vi skulle se noe mistenkelig, at pasienten oppsøker sin huslege eller spesialist for nærmere undersøkelser – bare for å være på den sikre siden.
Moderne tannbehandling innebærer at vi sammen skal forebygge sykdommer. Skulle det bli nødvendig med behandling, skal denne settes inn så raskt som mulig.
Etter undersøkelsen er det vanlig at tannlegen fjerner tannstein og misfarging fra tennene. Tannstein består for det meste av kalkstoffer fra spyttet som avleires og legger seg på tannflaten som et hardt belegg. Det sitter så godt fast at det er nærmest umulig å fjerne på egen hånd med tannbørsten. Mye av det vi inntar i det daglige kan misfarge tennene. Slike misfarginger legger seg som et mørkt belegg på tennenes overflate og kan også være vanskelige å fjerne selv. Tannlegen har derimot mulighet til å fjerne både tannstein og overfladiske misfarginger ved å rense, pusse og polere tennene. Tannsteinen fjernes enten med maskin eller ved å skrape den bort med håndinstrumenter. Misfarginger kan poleres bort med en spesiell pussepasta som inneholder ekstra slipemiddel. Alternativt går det an å benytte saltblåsing for å fjerne misfargingene.
Du vil også motta informasjon om daglig munnhygiene og du blir instruert i hvordan denne skal gjennomføres for å oppnå best resultat for deg. Dette er særdeles viktig både for å forhindre utvikling av tannkjøttsykdommer og hull i tennene. Samt en viktig del av behandlingen av disse.
Om det skulle vise seg at det har oppstått behandlingskrevende tilstander eller om du har ønsker til noe som skal gjøres, vil vi snakke med deg om dette etter at undersøkelsen er gjennomført. Du får informasjon om årsaker, alternative behandlingsformer, risiko ved å unnlate behandling, prognoser og kostnadsestimat.
En gang i året når risikoen for sykdom er liten
Hvor ofte vi anbefaler en undersøkelse avhenger av hvordan vi bedømmer risikoen for sykdommer hos pasienten. Normalt rekker det med en gang i året, men av og til kan det være behov for flere besøk. Regelmessige undersøkelser er en forutsetning for å kunne oppnå vårt øverste mål, nemlig at pasientene skal kunne beholde sine egne tenner hele livet.