Bakterier forsvinner ikke uten behandling
Når bakterier først har kommet inn i pulpa, forsvinner de ikke. De fortsetter i stedet via rotkanalene og ut mot benet rundt tannen. Vi kaller det apikal periodontitt. Abscessen som dannes rundt rotspissen behøver ikke alltid å gjøre vondt. Noen ganger kjenner man faktisk ingenting til tross for at det er store mengder bakterier. Med en rotbehandling og rotfylling kan vi som regel fjerne bakteriene og redde tannen. Behandlingen innebærer at vi fjerner den døde pulpaen, spyler rent, legger inn bakteriedrepende middel i rotkanalene og, når bakteriene er borte, tetter rotkanalene (rotfylling) og bygger opp tannkronen igjen. Å få rotkanalene bakteriefrie krever vanligvis to besøk, men har infeksjonen vært der lenge, eller om rotkanalene er mange og trange, kan det være nødvendig med flere besøk.
Behandling
Først forsikrer vi oss om at området rundt tannen er bedøvet. Nerven er noen ganger allerede død, så ofte trenger man ikke bedøvelse i det hele tatt. For å kunne gjøre rent og å holde bakterier borte, plasserer vi som regel en gummiduk over tannen. Vi lager så et lite hull og tjerner resten av den døde pulpaen. Med små instrumenter og bakteriedrepende skyllevæsker renser vi rent i rotkanalene.
Vi tar røntgenbilder for å kontrollere at vi har funnet riktig lengde på roten og dermed at alle rotkanalene er renset helt ned og rene. Som regel legger vi nå et bakteriedrepende middel i rotkanalene og en tett midlertidig fylling over hullet. Ved neste besøk kan vi vanligvis fylle rotkanalene. Det vanligste og mest utprøvde fyllingsmaterialet er små spesialkonstruerte guttaperkastifter, som er omtrent som en gummimasse, Størrelsen på dem stemmer overens med de instrumentene vi tidligere benyttet for å rense rent med. Passformen blir da perfekt. Om infeksjonen ikke tilheler etter første besøket, kan du få tannverk. Hvis verkingen ikke avtar men i stedet blir verre, betyr det mest sannsynlig at det fremdeles finnes bakterier igjen. Da bytter vi ut det bakteriedrepende innlegget og venter en stund til. Når alle bakteriene er borte og kanalene er rotfylt, gjenstår det å bygge opp tannkronen igjen.
Om det ikke fantes noen fylling fra før eller om hullet var lite, kan vi ofte legge en direkte fylling. Det vanligste er likevel at den egne kronen er så skadet at vi må lage en ny krone fremstilt av en tanntekniker for å kunne bygge opp tannen igjen. I enkelte tilfeller er det så lite igjen av den opprinnelige tannkronen at vi må sette ned en stift i den øvre delen av rotkanalen. Stiften forlenger roten slik at vi deretter kan tre en ny, helt dekkende krone over roten og stiften.