Behandlinger

Estetisk tannbehandling

Tannfarge: Noen har hvite – mange har gule

Fargen på tennene våre varierer. Noen har kritthvite tenner mens andre har gule. Men hva er det som bestemmer fargen? Og kan vi påvirke den?

Emaljen beskytter tennene. Under emaljen finner vi dentinet som er mørkere. Lengst inne er pulpa som består av nerver og blodkar.

Emaljen er lysere

Emaljen er vanligvis det hviteste på tannen. Hvis man kunne ta av en bit emalje, ville man se at den var gjennomskinnelig, eller som tannlegen sier, transparent. Dentinet er gulere og mere fargesterkt enn emaljen. Dentinet er ikke like gjennomskinnelig som emaljen. Det fører til at dentinets farge reflekteres gjennom emaljen og bidrar til tannens farge. Er dentinet kraftig gult, blir tannen gulere, og er dentinet svakere gult, blir tannen hvitere. En tann ser naturlig ut takket være de to lagene med emalje og dentin.

Kan man male tennene hvite?

Hvis vi malte et lag med hvit farge på en mørk tann, ville resultatet se svært unaturlig ut fordi lyset da ikke blir reflektert i tannen. En malt tann blir hvit, men dybden forsvinner og lyset blokkeres i det ytterste hvite laget. Tannen vil se svært unormal ut. Fargen på tennene våre forandres også med tiden. Til tross for at emaljen er hard og tett, finnes det alltid små mikroskopiske sprekker hvor fargestoffer kan trenge inn. Noen ganger trekker tannkjøttet seg tilbake og blottlegger rotoverflaten, som består av dentin. Derfor ser tannen ofte gulere ut ved tannhalsen.

Et naturlig utseende på en tann får man hvis lyset kan reflekteres gjennom noen millimeter av tannen. Fargen er avhengig av fargene på de ulike lagene i tannen. Hvis tannlegen hadde malt hvitfarge på tannen, ville den i og for seg blitt hvit, men utseendet ville blitt svært unaturlig.

Ved tannhalsen finnes del ikke emalje. Trekker tannkjøttet seg tilbake, vises det mer fargesterke og gule dentinet på tannens rotoverflate.

Fyllinger må etterligne tannen

For å kunne gjenskape eller erstatte en skadet tann og samtidig gjøre den naturlig vakker, må oppbygningen etterligne lagene i emalje og dentin. Noen materialer, som f. eks keramer, er lettere å få naturtro. Keramer er også mer fargebestandige enn f. eks komposittmaterialer.

Det finnes flere alternativer

Puss og polering

Mye av det vi inntar i det daglige kan misfarge tennene. Dette gjelder for eksempel kaffe, te, røyk, snus og rødvin. Slike misfarginger legger seg som et mørkt belegg på tennenes overflate og kan være vanskelige å fjerne selv. Tannlegen kan fjerne tannsten og overfladiske misfarginger. Dette gjøres med en pussekopp og en spesiell pussepasta. Dersom tennene har mye misfarginger som sitter godt fast, kan man også «saltblåse» tennene med Airflow.

Selv om tennene kan virke lysere etter puss og polering, er det ikke tennenes egentlige farge som er endret.

Bleking

Dersom man ønsker lysere tenner, må dette gjøres med tannbleking. Med hjelp av moderne blekemetoder kan tannlegen i blant hjelpe mange som har gule og misfargede tenner.

Skifte gamle misfargede fyllinger

Kompositt er et tannfarget materiale som limes fast til tannen. Kompositten blir ofte misfarget etter en tid, for eksempel av røyking, kaffe, te og rødvin. Det er vanskeligere å få en tett fylling med optimal form hvis hullet i tannen er stort. En stor fylling holder dårligere og limfugen kan slippe. I små sprekker mellom tann og fylling kan bakterier og fargestoffer feste seg.

 

På det nederste bildet er kompositten skiftet ut med ny kompositt.

Pasienten var misfornøyd med sine gule tenner og gamle slitte fyllinger.

Samtlige tenner i over- og underkjeven ble først bleket. Deretter fikk de seks fremste tennene skallfasetter. Pasienten ønsket jevnere og lengre tenner. Med skallfasetter kan man til og med påvirke formen.

Tannlegen er ekspert på tennenes form og farge og vet hva man kan gjøre og hva man ikke bør gjøre. Målet er en munn som pasienten kan trives med.