En tann består av en krone og en rot. Roten sitter fast med små tråder i kjeve benet. Tannkjøttet klemmer rundt nedre del av kronen, dekker kjevebenet og fungerer som en beskyttelsesbarriere mot alle de bakteriene som finnes i munnen. Noen ganger trekker tannkjøttet seg tilbake og blottlegger tannhalsene. Tannhalsen er en del av roten, og inne i roten finnes pulpa som består av nerver og blodkar. Kronen på tannen er beskyttet av emaljen, men det finnes ingen emalje som dekker rotoverflaten.
Hvis vi forstørrer rotoverflaten flere tusen ganger, ser vi at den består av små kanaler. Kanalene er trange og fylt med væske. Om det blir varmt, kaldt, søtt, surt, eller uttørking av rotoverflaten, strømmer væsken gjennom kanalene. Nerven reagerer da. Tannen iser. Isingen er ofte ufarlig, men irriterende. l enkelte tilfeller kan likevel nerven skades så mye at tannen må rotbehandles. Hull dannes også lettere på den noe bløtere tannhalsen.
Rotoverflaten består av millioner av mikroskopiske kanaler. Kanalene er fylt med væske som påvirker nerven når utsidens miljø forandres. f. eks om tannhalsen utsettes for kulde eller varme.
Når kjevebenet blir irritert drar det seg tilbake
Når tannhalsene blottlegges, er det fordi kjevebenet under har blitt irritert og trukket seg tilbake (resorberes). Årsakene til at benet gjør dette kan være flere.
De vanligste årsakene er:
Belastning: Hard belastning som f. eks kommer av at man gnisser tenner om natten, kan medføre at benet overanstrenges og drar seg tilbake.
Munnhygiene: Hvis rengjøringen mellom tennene er dårlig, blir tannkjøttet betent, hovent og vil lett blø. Benet blir irritert og kan dra seg tilbake. Hvis vi er nøye med ren-
holdet, er det sjeldent noe problem, men hvis gamle bakterier og matrester ofte blir liggende, kan betennelsen føre til at tennene løsner. Ved tann løsning forsvinner benet rundt hele tannen. Det er derfor viktig ikke bare å børste tennene, men også å gjøre det rent mellom tannkronene. Dessverre kan tannkjøttet også dra seg tilbake hvis vi børster for hardt. Derfor er det viktig at vi anvender rett teknikk.
Gamle fyllinger og kroner: Fyllinger og kroner med dårlig passform kan bidra til at bakterier samler seg, noe som igjen irriterer benet.
Andre faktorer: Snus og røyking kan også forstyrre balansen, men mange ganger er det en kombinasjon av flere faktorer som gjør at benet drar seg tilbake og tannhalsene blottlegges. Det er vanligvis ikke mulig å ta tannkjøttet til å vokse tilbake. Man kan bryte trenden, men da må noe først gjøres med årsaken.
Hva gjør man mot ising?
Ising kan i blant være et tegn på at nerven har vært utsatt for en eller annen form for skade. Hvis isingen hele tiden forverres, er det viktig at en tannlege undersøker tennene. Om tannlegen ikke finner noen direkte årsak, som f. eks karies, avventer man vanligvis situasjonen. Noen ganger kan tannlegen legge på et tettende middel, eller en fylling, på tannhalsen. I andre tilfeller kan fluorbehandling hjelpe. Noen tannkremer sies å ha en effekt gjennom å plugge igjen de små kanalene på rotoverflaten. Det finnes ikke så mye vitenskap bak disse teoriene, men det skader sjelden å prøve. For noen hjelper det. Hvis symptomene er ubetydelige og tannlegen ikke finner noe ved en undersøkelse, skader det ikke å vente. Noen ganger oppdages årsaken først senere, men i de fleste tilfellene er det bare en lett irritasjon som med tiden avtar. Kontakt derimot tannlege hvis symptomene plutselig blir verre.