Gammel tannsten lukter vondt
Gammel tannsten som får ligge igjen er en vanlig årsak til betent tannkjøtt. Et betent tannkjøtt kan med tiden føre til tannløsning – periodontitt. Tannsten kan også medvirke til dårlig ånde. Noen mennesker får lett tannsten, mens andre rammes nesten ikke. Vi vurderer hvor ofte du behøver å besøke oss for å fjerne tannsten. Vanligvis sitter det meste av tannstenen ovenfor tannkjøttet, og et besøk er ofte nok for å fjerne tannstenen og polere tennene. Hvis du pleier å ha mye tannsten, om du lider av en tannkjøttssykdom eller om det er lenge siden du har vært hos tannlegen eller tannpleier, kan det være behov for flere besøk. Ved undersøkelsen oppdager vi om det finnes tannsten. Med hjelp av røntgen kan vi i blant se tannsten som har satt seg fast under tannkjøttet. Med røntgen ser vi også hvordan røttene og benet rundt tennene har det.
Behandling
Med en undersøkelsessonde kjenner vi etter at det ikke finnes ujevnheter og at tannkjøttet har det bra. Man bruker også et eget instrument for å vurdere tannkjøttet og hvor dyp tannkjøttslommen er. Den vanligste teknikken for å fjerne tannsten er å skrape den bort med små spesialinstrumenter. Vi kaller det for å depurere. Av og til bruker vi en spiss som ved hjelp av ultralyd vibrerer bort tannsten. Er tennene følsomme, bedøver vi gjerne. Oftest kjenner man ikke mye til dette selv om det hviner og bråker litt.
Dersom man har en mer alvorlig form for tannkjøttsbetennelse med tannløsning – periodontitt, vil dette kreve en utvidet undersøkelse hos tannlegen der det blir tatt røntgenbilder av samtlige tenner. Tannkjøttslommene vil bli målt og dette noteres i journalen. Tannlegen lager deretter en behandlingsplan som tar sikte på en systematisk tannkjøttbehandling. Den vanligste teknikken for å fjerne tannsten er å skrape den bort med små spesialinstrumenter. Vi kaller det for å depurere. Av og til bruker vi en spiss som ved hjelp av ultralyd vibrerer bort tannsten. Er tennene følsomme, bedøver vi gjerne. Oftest kjenner man ikke mye til dette selv om det hviner og bråker litt.
Etter en tilhelingsperiode vil man kontrollere om tannkjøttet har blitt bra etter den behandlingen som har blitt utført og etter egeninnsats med munnhygienen. Dersom det viser seg at tannkjøttet har blitt bra, vil man alltid ha behov for regelmessige kontroller for å unngå at tannkjøttssykdommen blusser opp igjen.
Dersom tannkjøttet ikke har blitt bra etter behandling, må man gå videre i behandlingsgangen. Noen ganger innebærer dette at man tar en bakterieprøve fra tannkjøttet og supplerer tannrensingen med bruk av antibiotika. Noen ganger vil det også være behov for en liten operasjon i tannkjøttet for å oppnå gode resultater.
Å tenke på etter behandling
Hvis lommene er dype og vi kjenner til årsaken eller årsakene til periodontitten, er det viktig å gjøre noe med lommene. Om dette ikke behandles, vil sykdommen komme tilbake. Benet og tannens feste fortsetter å tilhele over lang tid, formodentlig måneder og kanskje år etter vår behandling. Derfor er det viktig at du er nøye med munnhygienen din, og spesielt mellom tennene. Vi kontrollerer eventuell tilheling ved de kommende undersøkelsene hos oss. Med en god munnhygiene og regelmessige besøk hos en tannlege eller tannpleier, kan vi sammen redusere risikoen for ny sykdom i munnen din. Hvis noe er uklart, eller om du får symptomer som avviker fra det vi har nevnt, bør du kontakte oss.